Bokanmeldelse
Jostedalsbreens turistbok

Hvis du vil ha en kjapp innføring innledning til diverse forhold rundt Jostedalsbreen er dette boka for deg. Det er sikkert derfor den også selges på flere språk til turistene som besøker området. Her er det glanset papir og lettlest materiale.

BokcoverAv Lars

Nå skal ikke boka til Wold og Ryvarden diskrediteres fordi det er mye bilder og kjappe enkle artikler om mange emner. Snarere tvert i mot. Det er jo sånn for de fleste av oss at tiden ikke strekker til, og da er det greit med bøker som tar dette på alvor.

I denne boka får du innsyn i litt om geologi og klima. Så kommer en bok med "Breen som lokker". Deretter kommer en ganske utfyllende oversikt over forskjellige fotturer ved Jostedalsbreen. Dessverre står ikke turen vi gikk fra Skålatårnet til Fjærland oppført. Men, både Flatebrehytta, Flatebreen og Skålatårnet har fått plass.

Deretter skriver de litt om hvordan breen blir til. Planter og dyreliv har også fått plass.

Deretter følger en kort oversikt over breen som ferdselsvei. Her finnes info om driftekarer og fjellførere, og kapittelet avslutten med at turistene kommer. I denne bolken finnes historien om Ole Bøyasva, som i 1788 antagelig gikk den aller hardeste skituren på Jostedalsbreen gjennom alle tider. Han startet om morgenen i Fjærland, steg opp 2000 meter og gikk 80 km over breen og ned til Greidung i Oppstryn, for så å ta turen tilbake neste dag! Det står det respekt av også i dag!

Her er også historien om en fører som ble overrumplet av snøstorm, og for å redde livet slaktet hesten og krøp inn i buken for å redde livet...

Til slutt følger en oversikt over de forskjellige sentre og museer i tilknytning til breen, og en oversikt over Norges 21 største isbreer (se spalte til høyre).

adrenaline.no anbefaler gjerne denne boka til de som har lyst på en kjapp tilnærming til Jostedalsbreen med masse flotte bilder!


Denne bokanmeldelsen ble publisert på adrenaline.no 15.7.2001

Bjørn Wold og Leif Ryvarden:
"Jostedalsbreen - Norges største isbre"
Boksenteret forlag 1996
ISBN 82-7683-090-0
Boka finnes på flere språk.

Spesialseksjon om Jostedalsbreen på adrenaline.no

Norges 21 største isbreer:

  1. Jostedalsbreen
  2. Vestre Svartisen
  3. Søndre Folgefonni
  4. Østre Svartisen
  5. Blåmannsisen
  6. Hardangerjøkulen
  7. Myklebustbreen (Snønipebreen)
  8. Okstindbreen
  9. Øksfjordjøkelen
  10. Harbardsbreen
  11. Salajekna
  12. Spørteggbreen
  13. Nordre Folgefonni
  14. Gihcejiekna
  15. Frostisen
  16. Sekke-/Sikilbreen
  17. Tindefjellbreen
  18. Bre vest for Gråtådalen
  19. Tystigbreen
  20. Holåbreen
  21. Grovabreen