Tips til vinterfriluftsliv

Sko
Her har du sikkert hørt mange forskjellige tips. Ett av dem er sikkert å putte våte sko ned i soveposen - det gjorde ikke vi. Vi hadde skoene i forteltet gjennom natten, fordi det er viktig å være varm i soveposen for å sove godt. Skoene er så store at de får du ikke tørket skikkelig uansett. Lisbeth brant telys nede i skoen, og da tørker skoene opp litt. Hvis du ikke har stormmatter på teltet, kan det være en fordel å la gamasjene bli sittende på, og brette disse slik at støvlene ikke blir føyket fulle med snø i løpet av natta. Snøen kommer seg nemlig igjennom svært små åpninger hvis det føyker!

Sokker
De fleste blir våte på beina etter lange perioder med støvlene på. Sokkene bør være tørre før neste dag, og undertegnede fikset det med å ta dagens ullsokker utenpå nattullsokkene. Resultatet ble tilnærmet tørre varme ullsokker neste morgen. Selv når sokkene var rimelig svette og kalde da de ble dratt utenpå de varme og gode nattsokkene. Dette var for øvrig det eneste kalde og våte som ble puttet ned i soveposen, ved siden av superndertøy og tynn ulltrøye som ikke var våte (disse går du tørr før du legger deg i posen).

Frokost
Å beholde varmen er helt essensielt, og frokosten skal kvikke deg opp - ikke gjøre deg kald! Vi la fram alt kvelden i forveien - stormkjøkken, porsjonspakning med havregryn, kanel/sukker og smør. Dermed var det bare å åpne opp innerteltet, fyre opp - og starte på dagens første måltid. Alt mens man blir liggende i soveposen. Her kommer det litt an på hvordan man ordner seg til i forteltet. Noen har kuldegropa rett utenfor innerteltet - da fungerer dette ikke så bra. Vi hadde en hylle først - der vi kunne lage mat fra soveposen.
Vann fryser om vinteren, og vi hadde en termos med vann klar til havregrøten - slik at vi slapp å smelte om morgenen. Da får du i deg mat fortere, og kan smelte snø mens du spiser.

I innerteltet
Vi har allerede nevnt at å beholde varmen er helt essensielt. Derfor er det viktig å unngå våte ting i innerteltet. Tommelfingerregelen er at all snø skal av ting som dras inn her, og at de få våte tingene som dras med inn vurderes nøye!

Yttertøy
I dagboka har du kanskje sett at den ene kvelden ble relativt våt og kald. Hvordan får man ytterklær (og andre klær) tørre og varme til neste dag. Svaret er kort og godt at det får du ikke! Men, ullsokkene kan tas med ned i posen. Undertøy bør gås så tørt som mulig før det går samme vei. Hvis yttertøyet er skikkelig gjennomvåt er det like greit å la det ligge i ytterteltet, slik at en bevarer varmen i innerteltet. Hvis det ikke er helt gjennomvått kan du teste følgende: Legg plagget mellom liggeunderlaget og soveposen. Da fryser det ikke, og det blir litt varmt. Ulempen er selvfølgelig at soveposen blir litt våt. For å unngå dette var det en på turen som brukte to tynne liggeunderlag, og la de våte klærne mellom disse.
Vi hadde en voldsom oppstigning i begynnelsen av neste dag - og alle ble varme fort. Et tips er derfor å ha neste dags etappe i bakhode - slå gjerne leir på våte dager rett før en skikkelig mote. Da er det enklere å gå seg så tørr som mulig før leirslagning, og dagen etterpå blir ikke fullt så kald - les: fortere varm.

Innredning av fortelt
Som nevnt ble det stort sett operert med to modeller - kuldegrop helt inntil fortelt, og benk mellom fortelt og kuldegrop. Vi brukte sistnevnte, og lagde frokost fra soveposen. Antagelig er en kombinasjon å foretrekke, der en har kokeplass på motsatt av inngang, men samtidig har en grop som gjør det mulig å "dingle med beina" fra innerteltet. Snø er et utrolig materiale, og det er egentlig bare kreativiteten som setter grenser. Hvis du har gode innredningsløsninger av fortelt om vinteren - fortell oss om det!

Levegg
Denne bygges mellom teltet og vinden (surprise!). Høyden skal bare være slik at vinden forsvinner over teltet - ca hofte/magehøyde. Hvis den bygges høyere kan de blir turbulens bak, og veggen mister funksjon.

Tørre ting
Det er viktig at du kan få igjen varmen. Derfor skal følgende være tørt: sovepose og nattøy (ulltrøye, ullongs og ullsokker/lue). Disse gjenstandene pakkes med fordel i en vanntett pakkpose. Undertegnede bruker poser fra Ortlieb (mye brukt til padling). De er litt tyngre enn søppelsekker, men garantert tette!

Sov i ro
Du tror kanskje dette er en oppfinnelse som gjør seg best på interrail? Det er ikke riktig. Den ene natten var det ganske sterk vind, og da blir det fort litt blafring i teltduken - spesielt når teltet ikke har stormmatter. Derfor anbefales øreplugger som for eksempel "Sov i ro". Under harde fysiske prøvelser er det viktig med god søvn!

Om å holde varmen
Nå begynner du kanskje å bli lei av å høre om dette, men friluftsliv om vinteren dreier seg mye om nettopp dette. I tillegg til alle tipsene under andre punkter på denne siden er det viktig å holde seg i bevegelse. På denne måten produseres energi slik at du ikke fryser. Med litt erfaring lærer en å produsere akkurat nok energi til å holde varmen, men ikke så mye at en blir svett. Det er nemlig viktig å ikke svette. Kald svette trekker nemlig varmen ut av kroppen! Hvis du blir svett - prøv å gå deg tørr!
For å få til dette kreves det at du har energi - slik at du ikke bare blir sittende å fryse. Det bringer oss over til neste punkt:

Ernæring
Vi levde på havregrøt til morgenen. For noen dager er det okay, men skal du være ute mer enn en uke anbefales det variasjoner over samme tema. Utover dagen er det viktig med mat som kan inntas i korte pauser, eventuelt mens man går. Her er diverse typer kjeks, sjokolade og tørket frukt greit. Sjokoladetrukket Bixit går rett i bollen. Det samme gjør knekkebrød med Nugatti. Kaptein-kjeks gir lite ettersmak, og egner seg bra. All sjokolade fungerer greit. Rosiner er deilig, men noe tørket frukt kan gi mye luft i magen. Her er det sikkert forskjeller fra person til person. Disse lunsjtingene er spesielt viktige - det er de som skal gi deg energi til videre fremdrift, og gjøre sitt til at du orker å holde deg i bevegelse helt til du ligger varm og god i posen!
Til middag bruke vi retter fra Real Turmat. Dette er dyrt, men lett og enkelt. Det er bare å tilsette vann - og så vente i 5 minutter. Ikke blir det noe som skal gjøres rent av det heller - kun ei skje som kan slikkes rein! Posene er sterkt krydret, så erfarne turfolk sper på med litt hurtigris eller potetmos. Dette forklarer kanskje også at en pose oppfattes som litt i minste laget til middag.

Tilbake til forsiden.


Dette tipsnotatet ble publisert på adrenaline.no 19.6.2001

Spesiell takk til:
Eske og Tore - fordi de alltid var beredt til å dele sin kunnskap!