Festskrift
Skålatårnet 1891-1991

I dette lille helftet fra Bergen Turlag får vi et nærmere innblikk i historien til det merkverdige Skålatårnet. Spesielt er det spennende å les brevene fra Hans Henrik Gerhard Klouman - han som satte i gang byggingen av Skålatårnet.

BokcoverAv Lars

I festskriftet står det at han den 31. august 1890 stod oppe på Skåla - 1848 meter over havet. Da ble ideen unnfanget og 1891 var det store byggeåret.

Klouman var lege, og hadde ikke mye tid til å være med på arbeidet selv. Han var administratoren, og samlet inn penger og organiserte bygdefolket.

Det er denne første delen av historien som er mest spennende og utfyllende beskrevet. Etter at "bygget" står ferdig er de siste 99 årene ganske raskt oppsummert.

Vi forstår at det ikke alltid har vært like lett å holde Skålatårnet vedlike opp igjennom årene. Særlig har taket vært vanskelig, men det taket som ligger der nå - har vært på plass siden tidlig på 70-tallet!

Det kan nemlig bli rimelig værhardt oppe på Skåla. Veggene i tårnet er over en meter tykke, og på et av bildene i festskriftet er Skålatårnet fullstendig dekket av snø/is....

Nå er det DNT som vedlikeholder Skålatårnet.

Festskriftet fås kjøpt i området rundt Loen, og kostet sommeren 2002 25 kroner for de snaue 30 sidene. Et røverkjøp! Du kan også få kjøpt det hos Bergen Turlag.


Denne anmeldelsen ble publisert på adrenaline.no 29.7.2002

Festskrift
"Skålatårnet 1891-1991"
Bergen Turlag 1991

Spesialseksjon om Jostedalsbreen på adrenaline.no