Skålatårnet

Skålatårnet må være den mest fantastiske hytta til DNT. Hvordan i all verden har man kommet på å bygge et tårn på kanten av et stup nesten 2000 meter over havet? Fordi her er det frisk luft selvsagt, og før i tiden var det helsebot i sånt!

Av Lars

Forfatteren foran Skålatårnet i tåkeDet er det vel forsåvidt i dag også, selv om ikke den blir tillagt så stor vekt. Iallfall var det legen Hans Henrik Gerhard Klouman som fikk den vanvittige ideen i 1890. Tanken var å lage et sanatorium for tuberkuløse her oppe. Klouman hadde selv mer enn en gang sett ungdom bli revet vekk av denne sykdummen. Han var friluftsmann og fjellmann på sin hals, og ideen skal være unnfanget på toppen.

Doktoren fikk folket med seg. Han argumenterte med at Skålatårnet kom til å bli en ny attraksjon som ville mangedoble tallet på turister i bygda. Det ble reist nødvendig startkapital, og dermed var arbeidet i gang.

I bratteste fjellet ble det murt 1000 trappetrinn, og på andre strekninger la de heller. På toppen ble det spesielle tårnet reist. Det var sirkelrundt med kjegleformet tak. Det har mer enn metertjukke doble steinvegger, og innredningen er også spesiell. Oppholdsrommet nede er ganske normalt, men i andre etasje finnes tre køyer bygd i halvsirkelform. Det er plass til 7 personer i hver køye, dermed kan tårnet romme 21 stykker.

Klouman døde før tårnet ble ferdig, bare 48 år gammel. Men, arbeidet ble sluttført av innbyggerne i Loen. Istedet for tuberkuløse var det nå friluftsfolk som fikk glede av tårnet.

Det er værhardt her oppe på nesten 2000 meter, og storm og snø har herja en del med dører og tak. Likevel er Skålatårnet i dag i bedre forfatning enn noengang. I løpet av en kort sommersesong er det 1500-1600 personer som klatrer opp til tårnet. Det er en ganske drøy dagstur. Alt etter hva slags form du er i, bør nok en 8-12 timer avsettes på ferden opp og ned. adrenaline.no vil gjerne anbefale overnatting i dette spesielle tårnet.

Halvmånesengen i Skålatårnet, og trapp opp til de to neste sengeneSkålatårnet ligger på kanten av et 400 meters stup, og du skal være sikker på veien før du legger avgårde mot do. I tårnets historie er det såvidt vi vet kun vært en ulykke her oppe. Det var en ungdom på 80-tallet som gikk utfor stupet på ski i tykk tåke.

Utsikten fra toppen skal være formidabel, selv om vi bare hadde tåke på vårt besøk (se dagbok). I følge Wold & Ryvarden er: "utsikten etter vår oppfatning den flotteste i Norge, med tinder, bre og vann i et nesten ufattelig rundskue. Jostedalsbreens hvite kappe dominerer i øst, og i dypet under ligger Lovatnet og den vakre Nordfjorden, omgitt av tinder og fjell som nesten står like tett som trær i en skog." Vi tror han så gjerne - og anbefaler gjerne turen til alle våre lesere!


Denne beskrivelsen ble publisert på adrenaline.no 16.7.2001

Fakta:
Skålatårnet ligger på 1843 moh (iflg turkart for Jostedalsbreen), og stod ferdig bygget i 1891. Se også festskriftet: "Skålatårnet 1891-1991"

Hvordan komme dit?
Først må du komme deg til Loen som ligger innerst i Nordfjord. Deretter er det bare å ta beina fatt - nesten 1850 vertikale metre. Turen opp tar iflg DNT 5 timer, og 3 timer på returen. I mer humant tempo er det sikkert greit å regne 10-12 timer. I pinsen var det snø fra ca 1200 meter og opp til tårnet. Da kan det være greit med ski. Vi hadde svært dårlig sikt pga tåke, men det virket som om det er godt vardet opp. Vær forberedt på mye vær på turen, og husk at temperaturen på toppen fort er 15 grader kaldere enn ved start!

God tur!

Spesielseksjon om Jostedalsbreen på adrenaline.no