Begynnelsen

Jakob er ikke hva man for ettertiden vil kalle en vellykket misjonær. Han drar til Spania, men må slukøret reise hjem til en skjebne som ender med halshugging. Legemet hans blir lagt i en båt, som med en engels hjelp blir ført til kysten av nordvest-Spania, hvor levningene hans blir begravd. Apostelen Jakob er blitt martyr, men forsvinner siden ifra historien. Året er 44 etter Kristus.

Borte fra historien forblir han helt til år 813. Da ledes en eremitt til en mark av en lysende stjerne. Marken åpenbarer seg som gravstedet til martyren Jakob. Byen som vokser til rundt funnstedet får navnet Stjernemarken - eller Santiago de Compostela.

Pilegrimmer fra hele Europa starter straks å valfarte til katedralen som etter hvert blir reist over funnstedet. Tusenvis av mennesker ønsker å vise sin ærefrykt for Gud, mange reiser fra hjemmene og familiene sine for aldri å vende tilbake igjen. Mange bukker under av den strevsomme reisen, andre velger å bosette seg langs ruta, og atter andre har ikke krefter til å starte på den lange veien hjem.

Santiago de Compostella blir en smeltedigel mellom utrolig mange folkeslag etter hvert som pilegrimmene strømmer til. Og, pilegrimmene fortsetter å komme år etter år.

Neste kapittel


Dette reisebrevet ble publisert på adrenaline.no i mai 2001