Test:
Du lille Alpacka!

De siste tre årene har adrenaline.no laget padleguider til kysten. I år er det mange innlandsvann som skal kartlegges, og dermed oppsto behovet for en lett båt. Vi har tidligere sett på Alpacka, men har ikke hatt rett bruksområde for denne båten. Nå passet det svært godt med utprøving. Her er våre første erfaringer.  

Av Lars

Det første en legger merke til med Alpacka-båten er vekt og størrelse. Sammenrullet er den som et oppblåsbart liggeunderlag. Etter å ha blåst den opp (med en ultralett ”sekkepipepumpe”) har du en båt på under 2 kg med integrert spruttrekk.

Lars padler Alpacka. Foto: Øivinn Bruce. NB: Her er ikke sekken montert slik at en kan gå rett over i bæremodus.

Foran på båten er det fester til sekken. Hvis du stropper sekken med ryggen opp og hoftebeltet frem – så kan du bare ta på sekken OG båten når du går i land. Vi hadde problemer med å få båten til å sitte rett opp på ryggen – men dette er antagelig bare trening/utprøving av festeanordninger.

Sekken montert foran gjør at båten blir fin og balansert. Har du mer bagasje enn det du får plass til i en (vanntett pakket) sekk, så kan du legge en vanntett pakkpose på ryggen og feste med hoftebeltet. Denne putter du bare under dekk når du skal bære sekken (sammen med åre og flyteplagg).

Å gå med båten stikkene opp fra sekken ser litt komisk ut, men er helt greit hvis det ikke er for mye vind eller krattskog. Under slike forhold bør en vurdere å pakke sammen båten…

Øivinn på en av bæreetappene

Vi var i utgangspunktet litt skeptiske til hvor retningsstabil en slik båt kunne være. Det viste seg overraskende lett å få den til å gå rett frem, men dette er ingen Lamborghini. Vi logget 3 km/h på rolig padling, og kunne plusse på/trekke fra 1 km/h ved medvind/motvind.

Så hvem passer en slik båt for? Det er i alle fall ikke noe førstevalg du hovedsakelig skal padle. Da er både kano og kajakk raskere og tar mer bagasje. Den store fordelen til Alpacka er turer med mye bæring. Et par kilo tillegg er jo nesten ingenting, og der du kanskje ville gått flere ganger med kano/kajakk, slipper du nå unna med en tur! Tanken på flere kilometer bæring med kanskje hundrevis av høydemetre er svært avskrekkende med kano/kajakk. I en Alpacka blir det hele en lek. Den er også nærmest umulig å kantre, og skal tåle en del stryk. Dette har vi ikke fått prøvd enda, men skal oppdatere med informasjon etter hvert.

Vi var også litt skeptiske til holdbarheten, men etter denne første turen virker det som om båten tåler en del juling. Visstnok skal den være laget av et spesialmateriale NASA har utviklet. Dette skal være både sterkt og lett. Lett er det definitivt, og førsteinntrykket er at styrken også er god.

Da står vi vel bare igjen med prisen, og den er stiv. Hvis du rangler rundt med fiskestang en uke i slengen på høyfjellet, så får du veldig mye glede av en sånn båt. I de fleste andre tilfeller er det ikke noe førstevalg, men et veldig morsomt supplement for spesielle turer!  

Blå linje
Denne testen ble skrevet 13. juni 2010 og publisert på adrenaline.no.

 

Alpacka
En liten og hendig gummibåt som padles med kajakkåre. Her finner du webstedet til den norske importøren:
www.packrafting.com
De har en del videoer og bilder av båten. Her kan den også bestilles.

Vil du se flere videoer med denne farkosten kan du søke på "alpacka" på YouTube.

Happy paddling!