Kajakk:
ABC til mørkepadling

For flere og flere blir padling nå en helårsaktivitet, og ikke bare en sommeraktivitet. Det er bra! Den flotteste padlingen har man i desember, da det er solnedgang hele dagen... På slike dager er det fort gjort at sola går ned før man er på land igjen, og da blir det også mørkepadling. Slik padling er også flott, men krever forberedelse. Vi viser deg veien.

Av Lars

Med mørkepadling blir padlingen ikke bare uavhengig av årstiden, men også av tiden på døgnet. Dermed er det i alle fall ingen som kan klage på kort sesong! At man er ute til det er mørkt er et alternativ, men flere og flere starter i mørket også. For eksempel er fullmånesafari i kajakk vel verdt å prøve! Her er et bilde fra Kragerøskjærgården i begynnelsen av september 2006 - da det var fullmåne:

Ingunn ser på fullmånen kommer opp av havet nø for Flesa i Bamble. Legg merke til den rundtlysende lanterna hun har på hodet, og refleksene på utstyret. Sep. 06.

På natten er det ofte stille, både i forhold til vind og andre som er på sjøen. Dermed kan du oppleve din vante padlerute på helt nye måter. Men, det er en del forholdsregler en må ta, og vi skal se nærmere på disse.

Synlighet
Om natten er det jo mørkt, og da blir synlighet viktig. Kajakker plikter å føre lys, på samme måte som andre småbåter. Dette kravet gjelder fra solnedgang til soloppgang. Minstekravet er en lommelykt, men for padlere er dette lite egnet. I sjøveisreglene står det (Sjøveisregel 25, d, (ii)):

"Et fartøy som blir rodd kan vise de lanternene som er foreskrevet i denne regel for seilfartøy, men hvis det ikke gjør det skal det ha klar for hånden en elektrisk lykt eller en tent lanterne med hvitt lys som skal vises i så god tid at sammenstøt forebygges."

Du KAN altså vise lanternene som er foreskrevet i regel 25 (sidelanterner og akterlanterne), men det er ikke vanlig i kajakk. Spørsmålet er hva slags tent hvitt lys en skal bruke. Det finnes masse forskjellig på markedet, og adrenaline.no har kjøpt lykter for tusenvis av kroner de siste årene.

Det er mange ting en bør tenke på ved lanterneføringen:

  • Driftssikkerhet. Vi har prøvd MANGE lykter, og opplever at svært mange av den mar laber kvalitet. Å være lykt ombord i en kajakk er et arbeid med høy luftfuktighet, til tider helt vått og ganske kaldt om vinteren. Derfor anbefaler vi alltid minst TO lyskilder. Husk at batterier også har lavere levetid i den kalde årstiden. Ha ALLTID med ekstra batterier. Lykten må selvsagt være vanntett.
  • Blink/fast lys. Ved blinkende lys øker synligheten dramatisk, og batterilevetiden forlenges flere ganger. Men, slikt strobelys blir av en del oppfattet som NØD, og det er vi jo lite interessert i. adrenaline.no har nå gjort en formell henvendelse til Sjøfartsdirektoratet i forbindelse med dette, og vi håper på en avklaring.
    Den har nå kommet, og Sjøfartsdirektoratet ved Knut Egil Hansen skriver følgende i en e-post til adrenaline.no:
    "Vi har 'endevendt' regelverket, men finner ingen hjemling i sjøvettreglene som forbyr blinkende lys på sjøen.
    Sjøfartsdirektoratet konkluderer derfor med at slik lysføring ikke er i konflikt med internasjonale "distress signals" (nødsignal).
    At politibåten "ikke liker" blinkende lys på sjøen får så være, men de har altså ikke hjemmelsgrunnlag i gjeldende regelverk til å forby slik lysføring.
    "
    Henvisning til "politibåten" er i forbindelse med en tidligere henvendelse til Sjøfartsdirektoratet, etter at jeg hadde snakket med bemanningen på politibåten i Kristiansand. Det er mange meninger om dette, men vi som padlere bør legge merke til dette. Blinkende lys er SVÆRT synlig, og batterlivetiden mangedobles. Disse to grunnene for blinkende lys er tungtveiende for meg, og jeg kommer nå til å bruke blinkende lys i fortsettelsen.
  • Navilight - festes med magnet.Synlighet. Lysstyrken på lysene er svært forskjellige, men i følge Sjøveisregel nr. 22 skal det lyse to sjømil (3,6 km). Da er det også viktig å tenke på plasseringen av lyset. I en kajakk sitter man lavt, og det er da viktig å få lyset høyt opp. NaviLight sin løsning med å feste det på hodet er her ett alternativ. Så sterke lys som dette er til sjenanse for andre, og det må en også tenke på. Det er viktig å prøve og beholde mørkesynet mest mulig. En lanterne gjør deg synlig, men du ser nødvendigvis ikke så langt likevel. Derfor kan en hodelykt komme godt med. Her finnes det mange forskjellige typer, og vi har gode erfaringer med PrincetonTec APEX (en ganske dyr modell) og PrincetonTec EOS (billigere). Pass på at du fester lyktene til vest/lue/caps, i tilfelle du skulle gå rundt. Jeg tror disse lyktene er IPX7 (altså ganske vanntette - 1m i 30 min). Det beste er selvsagt hvis du finner en IPX8, men de har vi ikke funnet enda. Synligheten øker drastisk ved at lyset er blinkende (se over).
  • Princeton Tec ApexFarge. Sjøveisreglene krever bare hvitt lys, men i en gruppe kan det være en fordel med flere forskjellige farger på smålys festet bak på vesten. Dette gjør det enklere å kjenne igjen de forskjellige deltagerne (se også "Kommunikasjon" under).

Andre punkter en må tenke igjennom spesielt:

Nedkjøling
Den største risikoen for padlere er som regel nedkjøling. Mørke betyr ofte at man padler utenom sommersesongen (selv om det er mørkt da også). Det betyr kaldere vann, og at man ved en eventuell velt vil bli utsatt for raskere nedkjøling. Tommelfingerregelen er at man skal kle seg etter vanntemperaturen.

I mørket er det også slik at en lettere kan padle seg vill. Feilbedømming av avstand er vanlig. Ting kan se både nærmere ut, eller lenger unna enn de egentlig er. Spesielt vanskelig kan det være å finn trange kanaler inn mot land. Helt mørkt blir det aldri, men dette gjør at du må operere med større sikkerhetsmarginer.

Navigering
For å sikre navigering i mørket, er det best å starte og padle i mørket på steder der du er kjent. For å lese problemet ovenfor med trange kanaler inn mot land, kan man bruke hodelykt som over.

Kompass på dekkKart, kompass og klokke er også svært gode hjelpemidler. Etterhvert vil du kjenne igjen fyr, og vite om det er noe en bør passe på når man padler mot lyset. Med kompasset kan du ta ut en kurs, og så padle i et bestemt tidsintervall. Da kan du ganske nøyaktig finne ut hvor langt du har padlet, og blir ikke lurt av avstandsbedømmelse i mørket.

Et juksetriks er selvsagt GPS. Den lar seg ikke lure av mørket, og gir bestandig nøyaktig anvisning på hvor du er. Men, husk - denne bruker batterier. Derfor må du ALDRI kutte ut kart/kompass/klokke fordi du har GPS - det gir en svært falsk trygghet!

Kommunikasjon
Å holde gruppen samlet er vesentlig i mørket. Bli enige om hvem som skal være først og sist i gruppa. Den som er først kan med fordel bruke hodelykt fremover, og den siste kan gjerne ha et sterkt blinkende lys. Hvis gruppen er stor kan man med fordel ha en til venstre og høyre også. Fordel numre før dere går på vannet, slik at det blir enkelt å få oversikt. Ved samling roper førsteman: "EN", og så fortsetter man med to, tre osv. Hvis det mangler et nr, mangler det en person! Smålys på vester/kajakker kan gjøre det enklere å kjenne igjen personer.

Kommunikasjon med omverdenen kan være nødvendig, og mobil/VHF anbefales. Undertegnede har ikke tilgang på VHF enda, men ser helt klart nytteverdien av å kunne lytte til sambandet i havner for eksempel. Da kan en også få avklart misforståelser tidlig (hvis noen for eksempel oppfatter blinkende lys som nød).

Foto og fyr
Store Torungen fyr med fullmånen som lyser opp havet. Sep 06Å oppleve lysets endring gjennom døgnet er bare fantastisk, og hvis du er glad i å fotografere har du mange motiver å se frem til. I kajakk er det vanskelig å holde lange lukketider. Du kanskje klarer det, men bevegelsen i vannet gjør alt under 1/60sek til en prøvelse. Ta derfor mange eksponeringer, og tar du bilde av horisonten kan du gjerne bruke blitz. Denne når ikke frem uansett, og du får med deg de fine fargene. Pass på så du ikke har tuppen på kajakken nederst i bildet!

På land er det jo selvsagt muligheter for stativ og greier. Hvis du tar turen innom et fyr, så har du motiver både for soloppgang og -nedgang. Vi har overnattet på fyr noen netter i 2006, og det har uten unntak vært utrolig flotte begivenheter. Bilder ligger i artikkelen "Stemninger fra fyr i sør". Bildet i dette avsnittet er fra Store Torungen fyr - rett syd av Arendal.

Mange av fyrene drives nå av frivillige organisasjoner - slik som Foreningen Kysten og Den Norske Turistforening. Derfor er det gode muligheter for billige overnattinger i disse kulturhistoriske perlene! Uansett hvor du bor i dette langstrakte landet skulle det være gode muligheter for en natt på et fyr!

God tur!
Hvis du tar inn over deg tipsene i denne artikkelen, skulle du ha gode muligheter til å få en positiv mørkepadlingsopplevelse. Men, slik padling stiller andre krav en stille padledager om sommeren. Begynn derfor i det små. Padle i kjente omgivelser og nær land. Ta med deg venner, slik at dere er flere. Begynn gjerne i den varme årstiden, og forleng sesongen og dagene etterhvert. I alt friluftsliv er det viktig å kjenne sine egne grenser, og det gjelder også for mørkepadlingen. Kjennskap er ikke noe du kan lese deg til, men en erfaringsbase du bygger opp over tid.

Artikkelforfatteren i et selvportrett utenfor Rødskjær i Bamble. Navnet passet bra med lyset denne kvelden... Aug 06

Mørkepadling er i alle fall en fantastisk aktivitet, så det er vel verdt tiden du legger i det! Vi ønsker deg en riktig god tur i mørket!


Denne artikkelen ble publisert på adrenaline.no 21.februar 2007.

Sjøveisreglene
(hos Lovdata)

Sjøfartsdirektoratet

Innspill til artikkelen tas i mot med takk - det finnes mange ute i vårt langstrakte padleland med mye mer erfaring enn undertegnede!